KOREAN ART OF SELF-DEFENCE

Taekwon-do is een Koreaanse martial art die haar oorsprong vindt in een rijke traditie van eeuwenoude Aziatische krijgskunsten en onderscheidt zich door wetenschappelijk ontwikkelde bewegingen en opvallende been technieken. De grondlegger van Taekwon-do, Choi Hong Hi (1918 – 2002), heeft Taekwon-do niet alleen ontwikkeld tot de officiële vorm van ongewapend vechten binnen het Koreaanse leger maar ook tot een wereldwijd beoefende martial art.

De naam Taekwon-Do is opgebouwd uit Tae (voet) Kwon (vuist) en Do (de weg). De voet staat voor alle beentechnieken als trappen en springen. De hand staat voor alle hand en arm technieken als stoten, blokken, grijpen, wurgen, klemmen en werpen. De weg is het pad dat je bewandelt tijdens het bekwamen van Taekwon-Do en representeert vooral het mentale gedeelte. Door training ontwikkelt een student zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging. Taekwon-do wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor sterke mensen, maar die door iedereen te beoefenen is.

Generaal Choi, Hong Hi heeft een belangrijk rol gespeeld in het ontwikkelen van Taekwon-do. Zijn geloof en visie op een andere aanpak van krijgskunst lesmethodes leidden Generaal Choi, Hong Hi om de elementen van Taekyon en Karate technieken te combineren tot een meer moderne krijgskunst. Hij noemde het Taekwon-do, wat zoveel als “de weg van de voeten en handen betekent”. Deze naam werd officieel aangenomen op 11 april 1955 in Korea. Op 22 maart 1966 richtte hij de International Taekwon-do Federation (ITF) op. Generaal Choi heeft zijn leven gewijd aan de ontwikkeling van Taekwon-do, een moderne krijgskunst gebaseerd op traditionele waarden, filosofie en training.

Grandmaster Choi, Jung Hwa is de zoon van Taekwon-do grondlegger Generaal Choi, Hong Hi. Hij kreeg zijn eerste Taekwon-do lessen toen hij ongeveer zes jaar oud was. Dit was net voor de zeer roerige jaren die zouden volgen voor zijn vader, die in de periode erna druk bezig was om Taekwon-do te systematiseren en verspreiden over de gehele wereld. Choi, Jung Hwa kreeg les van de hoogste gegradueerd instructeurs en werd continue omgeven door de eerste generatie instructeurs en meesters. Naarmate Taekwon-do verder ontwikkelde en Choi, Jung Hwa ouder werd, hielp hij zijn vader met het verder ontwikkelen van Taekwon-do en de bekende naslagwerken over deze kunst. Choi, Jung Hwa heeft menige jaren in het bestuur van de International Taekwon-do Federation gezeten en is momenteel president van zijn ITF.